Η Ειρήνη Ντούρα – Καββαδία αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Με τη συγγραφή της διπλωματικής της εργασίας απέκτησε ειδίκευση (ΜΑ) στη Συγκριτική Γλωσσολογία. Κατόπιν επελέγη για το διαπανεπιστημιακό-διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Γλωσσικής Τεχνολογίας (MSc) (τμήμα Γλωσσολογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου/ τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ρομποτικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου/ Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου). Κατά την Πρακτική της εργάστηκε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (τμήμα Μικροηλεκτρονικής) και παράλληλα συμμετείχε στα πλαίσια της Διατριβής της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σάμο, η οποία και δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (Paper 2004).
Επί σειρά ετών εργάστηκε ως καθηγήτρια τεσσάρων ξένων γλωσσών, μεταφράστρια και επιστημονική συνεργάτης δικηγορικού γραφείου με εξειδίκευση στα τεχνολογικά κείμενα Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (εφευρέσεων). Από το καλοκαίρι του 2010 διευθύνει τα Κέντρα 20 Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Πληροφορικής που ίδρυσε η ίδια με επωνυμία "ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ACADEMY CENTRES.
Ως λογοτέχνης (συγγραφέας, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, χρονογράφος, αρθρογράφος, μεταξύ άλλων) έχει λάβει μέρος σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με αποκορύφωμα το 1ο Διεθνές Βραβείο Ποίησης σε δύο συναπτά έτη 2010 και 2011 (Πίζα, Ιταλίας), Δοκιμίου Αυστραλίας, Διηγήματος Ινδίας.. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Καλλιτεχνικής Πολιτείας Bankit, της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων και Ποιητών “World Poets Society”, της UNESCO ΤΛΕ Ελλάδας και της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών και Συγγραφέων (IWA) της Αμερικής.
Η εμπειρία της συνεπώς σε ό,τι αφορά τόσο τον τομέα των ξένων γλωσσών όσο και της μετάφρασης και της πληροφορικής αποτελεί εγγύηση για την αξιολόγηση και πρόσληψη του πλέον άριστου διδακτικού προσωπικού της Ακαδημίας, μα και εξασφάλιση της βέλτιστης όσο και αποδοτικότερης διδασκαλίας προς όλους τους σπουδαστές συνολικά.